De ce s-a sinucis Simona? „Suntem atât de şocaţi de tragedia de la noi din spital, încât s-a organizat un grup de suport pentru toţi cei care au nevoie de consiliere psihologică”Simona Zăhan, medic anestezist, a fost găsită moartă duminică dimineaţa în spitalul unde lucra, dintr-un orăşel din Franţa

Simona Zăhan, medicul anestezist, plecat la muncă în Franţa, care s-ar fi sinucis în incinta spitalului în care profesa, era apreciată de colegii ei. Aceştia se declară şocaţi gestul Simonei şi spun că n-au observat nimic neobişnuit în comportamentul femeii care să prevestească tragedia.

Chantal Carreel, reprezentant al Spitalului din Châteauroux, un orăşel din centrul Franţei, a declarat într-un interviu pentru gândul că medicul anestezist era un bun profesionist, o persoană sociabilă şi care le-a lăsat impresia că este o femeie împlinită şi fericită.

Foto: Colegii Simonei Zăhan de la Spitalul din Châteauroux

Mai jos puteţi citi interviul integral acordat de Chantal Carreel pentru gândul.

Cum era Simona în viaţa de zi cu zi?

Era un medic extrem de apreciat în acest spital. Era un medic foarte bun. Era o persoană foarte apreciată de personalul acestui spital. Era drăguţă atât cu medicii, cât şi cu pacienţii. Era măritată şi avea un copil. Ne lăsase impresia că era o femeie fericită şi împlinită. Atunci când colegii i-au găsit trupul a fost un lucru îngrozitor pentru noi (nr. personalul spitalului). Nu avem nicio idee de ce a recurs la acest gest.

Vi s-a părut că în ultima perioadă s-a schimbat? Era supărată?

Tocmai ce îşi luase titularizarea, iar cu această titulatură îi permitea să muncească în orice spital din Franţa. Acest lucru reprezenta un fel de promovare, deci, un motiv de fericire. Era medic anestezist şi lucra mult. Meseria de anestezist este una destul de solicitantă, dar ea ştia acest lucru. De fiecare dată îşi îndeplinea foarte bine sarcinile. Ceea ce făcea în Franţa nu era nimic nou pentru ea. Din punctul nostru de vedere, al tuturor celor care lucrăm aici, nu ştim ce anume a determinat-o să recurgă la acest gest. Cel mai probabil avea probleme personale despre care nu ştim şi pe care nu ni le-a împărtăşit.

De cât timp lucra în spitalul Châteauroux?

Era la noi de vreo trei-patru ani. Era o persoană foarte bine integrată aici. Avea foarte mulţi prieteni. Ăsta este un alt motiv pentru care suntem şocaţi de ceea ce s-a întâmplat în spitalul nostru. Ne este foarte greu. Nu exista niciun indiciu care să ne dea de gândit că ar fi avut probleme sau că era tristă. Suntem atât de şocaţi de tragedia care s-a întâmplat la noi în spital, încât s-a organizat un grup de suport pentru toţi cei care au nevoie de consiliere psihologică. 

S-a vehiculat că Simona Zăhan ar fi murit de extenuare din cauza programului încărcat. Care era programul de lucru al Simonei?

În acest spital se munceşte la fel de mult ca şi în alte spitale din Franţa, şi, cel mai probabil, la fel ca şi în România. În ultima perioadă nu s-a schimbat nimic în programul Simonei. Nu pot spune că era extenuată în ultima perioadă din cauza programului încărcat. Dacă ar fi fost extenuată, avea posibilitatea să îşi ia liber. Un medic nu poate munci dacă este extenuat, cu atât mai mult dacă este anestezist.

Cât de apropiată era Simona de colegii ei?

Era bine integrată în colectivul nostru. Era un medic foarte apreciat. Noi avem grijă de medicii veniţi să muncească la noi din altă ţară. Îi ajutăm să îşi găsească o locuinţă sau şcoală pentru copii. Suntem conştienţi că munca într-o altă ţară poate fi un motiv de stres, dar acesta nu era cazul Simonei. Era de trei-patru ani la noi. Chiar şi după tragedie rămânem alături de Simona şi, mai ales, de familia ei. Atât colegii ei, cât şi conducerea spitalului, i-au oferit soţului tot sprijinul de care are nevoie, având în vedere clipele grele prin care trece. 

Presa franceză: femeia s-ar fi sinucis din cauza programului încărcat sau pentru că i-ar fi fost dor de casă

Simona Zăhan, în vârstă de 37 de ani, era medic anestezist la Spitalul din Châteauroux, un orăşel din centrul Franţei. Aceasta a fost găsită moartă duminică dimineaţă de către o colegă de a ei, în incinta spitalului.

Îşi făcuse rezindenţiatul în Timişoara la Spitalui Clinic Judeţean de Urgenţă, iar după un alt an care a lucrat la un spital privat din acelaşi oraş, a decis ca în 2011 să se stabilească împreună cu familia ei: soţul şi fiul, acum în vârstă de 6 ani, în Franţa.

Cotidianul La Nouvelle Republique a publicat povestea româncei. Jurnaliştii francezi au aruncat două ipostaze în ceea ce priveşte felul în care a fost descoperit trupul neînsufleţit al medicului anestezist. Potrivit sursei citate, femeia s-ar fi sinucis din cauza programului încărcat sau pentru că i-ar fi fost dor de casă.

MAI MULTE DESPRE CAZUL SIMONEI ZĂHAN PUTEŢI CITI AICI

Şocaţi de vestea tristă se declară şi foştii ei colegi de la Spitalul Clinic Judeţean de urgenţă Timişoara. Dr. Ovidiu Bedreag a declarat pentru gândul că Simona era o persoană extrem de sociabilă, optimistă şi plină de energie. „A părăsit România în speranţa că va avea un trai mai bun. Din păcate, nu a fost aşa”, mărturiseşte dr. Ovidiu Bedreag, medic primar ATI, fost coleg al Simonei.